Tizenkét éve már, hogy második székelyföldi pünkösdi zarándokhely lett a Gyimesek vidéke, turisták ezrei látogatnak el az ezeréves határhoz a csíksomlyói, pünkösdszombati búcsú előtt vagy után.

Több ezren vesznek részt a pünkösdi gyimesi zarándoklaton. A tervek szerint péntek délelőtt, már a déli harangszó előtt megérkezik az egykori gyimesi határ-vasútállomásra a Boldogasszony zarándokvonat, innen gyalog vonulnak le a zarándokok a kontumáci templomhoz – Tamás József püspök, Burbela Gergely verbita szerzetes és Tímár Asztrik ferences szerzetes vezetésével.

A Gyimes völgye legrégebbi templománál, Kontumácon 13 órától megemlékeznek a 100 éve született Dani Gergely plébánosról, az ünnepi szentmisét Tamás József püspök mutatja be, és 14 órakor kezdődik. Ezt követően a Csíksomlyóra gyalogosan zarándokolók elindulnak Gyimesközéplok fele, a Boldogasszony zarándokvonat utasai pedig a vasútállomásra. Vasárnap délelőtt 11 órára várják a gyimesbükki pályaudvarra a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz szerelvényét. Az ünnepi műsor a kontumáci templomnál délben 12 órakor kezdődik, a marosvásárhelyi Mustármag Közösség énekegyüttesének – Emlékezzünk nagyjainkra című zenés előadásával, majd Antal Erzsébet nyugalmazott tanítónő Dani Gergely esperesre emlékezik.

A pünkösdvasárnapi ünnepi szentmise 13 órakor kezdődik, főcelebránsa Salamon József gyimesbükki plébános lesz. Mise után a Szent István király képmásával díszített mozdony legurul az egykori határ melletti, 30-as számú, legkeletibb magyar vasúti őrházhoz. Itt a Dani Gergely Általános Iskola diákjainak Antal Etelka igazgatónő által betanított ünnepi műsora hangzik el.

A Székely gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 16:25 órakor indulnak Gyimesből Madéfalvára, a gyimesbükki plébániatemplomban vasárnap délután 6 órától Márton Áron 70 évvel ezelőtti gyimesi bérmakörútjára emlékeznek.

A Gyimesekbe gépkocsival utazok óvatosan vezessenek, a Gyimes völgye Bákó megyéhez csatolt részén forgalomkorlátozásra kell számítani, az út szélén tilos lesz vasárnap megállni.

Forrás: Székelyhon

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét