Várhatóan elkezdik idén Csíkszereda egyik központi lakóövezetének átalakítását és korszerűsítését. Az Octavian Goga sétányon az áthaladó forgalmat kizárják, zárt rendszerű parkolást alakítanak ki. Elhanyagolt környezet, riasztó állapotok. Felújítás több mint harminc év után.

Készülnek a kiviteli tervek, ezt követően lehet kiírni a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárást az Octavian Goga sétány felújítására – tudtuk meg Szőke Domokostól. Csíkszereda alpolgármestere elmondta, a tervezők nemrég bejárták a lakóövezetet,  most a műszaki tervek véglegesítése következik, ezeket augusztusban kell leadni. A kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárást a tervek birtokában írja ki a polgármesteri hivatal, és amennyiben lesz megfelelő ajánlattevő cég, amellyel szerződést írhatnak alá, a munkálat az ősz folyamán el is kezdődik – vetítette előre a folyamatot. HIRDETÉS Első lépésként a lakóövezet esővíz-elvezető hálózatát kell elkészíteni, mert jelenleg alig működik a meglévő rendszer, és nagyobb esőzések nyomán összefüggő vízfelületek maradnak az úttesten. De szükség lesz a szennyvíz- és az ivóvízhálózat részleges felújítására is, így ezzel kezdik majd a beavatkozást. A bádoggarázsoktól mentesült sétány, amely valójában egy tömbházak közé zsúfolt, meglehetősen zárt városrész, az autók számára mindössze két be-, illetve kijárattal rendelkezik. Így adottságainak köszönhetően ideális helyszín egy olyan zárt parkolási övezet kialakítására, ahová a bejutást sorompók szabályozzák, és csak az ott lakók hajthatnak be.

Ezt tartalmazza az a megvalósíthatósági tanulmány és beavatkozási dokumentáció, amelyet korábban elfogadott az önkormányzati képviselő-testület. A ki- és bejárás a Decemberi Forradalom utcából lesz, a Kossuth Lajos utcai bejáratot a gyalogosoknak tartják fenn, autóval ezt csak szükséghelyzetekben lehet majd használni. A lakóövezetben belső, hátsó udvarokat is kialakítanak, amelyeket csak a társasházakon át lehet megközelíteni. Készül egy játszótér is, mivel ez jelenleg hiányzik. A közműrendszerek elkészültével az út- és járdaburkolatok elkészítése, illetve parkolók építése történik meg. Az elfogadott dokumentációban áfával együtt 9,8 millió lejre becsülték a felújítás költségét, a munkálat időtartamát pedig 12 hónapban határozták meg.

Forrás: Székelyhon

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét