Nem volt könnyű, de túlságosan nehéz sem az érettségi román nyelv és irodalom írásbelije a vizsgázók számára. Az általunk megkérdezett román szakos középiskolai tanár szerint a magyar ajkú érettségizőknek a tételsor első feladatával gyűlhetett meg leginkább a baja. A három székelyföldi megye vizsgaközpontjainak többségében rendellenességek nélkül zajlott a vizsga, Maros megyében azonban két diákot kizártak az írásbeliről.

Kedden magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a magyar ajkú érettségizők. Közepes nehézségűnek értékelte az érettségi hétfői román vizsga tételsorát Szabó Zsolt román szakos középiskolai tanár. Úgy véli, a magyar ajkú érettségizők számára leginkább a két részre osztott első feladat okozhatott fejtörést, ugyanis az a 19-ik században alapított Junimea román irodalmi egyesület Convorbiri literare (Irodalmi beszélgetések) nevű folyóiratának egy 1866-os szövegét tartalmazta, amely alapján feladatokat kellett megoldjanak az érettségizők, illetve érvelőszöveget írjanak. A magyar vizsgázók számára a szöveg régies irodalmi nyelvezetének, bizonyos, ma már nem használt kifejezéseinek a megértése jelenthetett kihívást, a Batthyányi Ignác Műszaki Szakközépiskola tanára szerint.

A második feladatnál a vizsgázóknak lényegében azt kellett meghatározniuk, hogy a megadott novellarészletben hányadik személyben történik az elmesélés – mondta Szabó Zsolt, aki szerint nem volt nehéz megoldani ezt a feladatot.

Forrás: Székelyhon

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét